Dwa badania z których wynika, że kawa nie ma wpływu na insulinooporność i nie poprawia wrażliwości insulinowej. Z drugiego badania wynika, że kawa nieco sprzyja utracie masy tłuszczowej oraz zmniejsza stężenie kreatyniny w moczu. To drugie badanie co prawda było sponsorowane przez Nestlé ale przynajmniej jak chodzi o pozytywny wpływ kofeiny na spalanie tłuszczu, to potwierdzają to niezależne badania.
Kawa jest powszechnie spożywana na całym świecie i wpływa na metabolizm glukozy. Po poprzedniej metaanalizie, która oceniała wpływ spożycia kawy na insulinooporność i wrażliwość insulinową, przeprowadzono dodatkowe randomizowane badania kontrolowane (RCT). Wybraliśmy RCT, które oceniały wpływ spożycia kawy przez siedem dni lub dłużej na insulinooporność lub wrażliwość insulinową przy użyciu wskaźników zastępczych (model oceny homeostazy dla insulinooporności (HOMA-IR) i wskaźnik Matsudy). Model efektów stałych lub efektów losowych został użyty zgodnie z heterogenicznością. W metaanalizie przeanalizowano cztery badania z udziałem 268 uczestników. Spożycie kawy istotnie zmniejszyło HOMA-IR w porównaniu z grupą kontrolną (średnia różnica (MD) = -0,13; 95% CI = -0,24–0,03; wartość p = 0,01). Jednakże istotność ta nie została utrzymana w analizie wrażliwości (MD = -0,04; 95% CI = -0,18-0,10; wartość p = 0,55) po wykluczeniu danych ze zdrowej, młodej grupy o prawidłowej masie ciała. Wskaźnik Matsudy nie różnił się istotnie między grupą kawową i kontrolną (standaryzowana średnia różnica (SMD) = -0,33; 95% CI = -0,70-0,03; wartość p = 0,08). Podsumowując, długotrwałe spożywanie kawy ma nieistotny wpływ na insulinooporność i wrażliwość insulinową. Potrzeba dalszych badań oceniających skutki spożycia kawy u zdrowych, młodych osób o prawidłowej masie ciała.
źródło: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34836231/
W badaniach obserwacyjnych spożycie kawy było konsekwentnie powiązane z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2. Badania analizujące wpływ spożycia kawy na metabolizm glukozy były ograniczone przez stosowanie zastępczych wskaźników wrażliwości na insulinę, małe rozmiary próby, brak zaślepienia i krótki czas obserwacji.
Cele: Chcieliśmy wyjść poza ograniczenia wcześniej przeprowadzonych badań nad kawą w randomizowanym badaniu kontrolowanym placebo dotyczącym wpływu spożycia kawy na wrażliwość na insulinę.
Metody: Przeprowadziliśmy 24-tygodniowe randomizowane badanie kontrolowane placebo z udziałem 126 mężczyzn i kobiet z nadwagą, niewrażliwych na insulinę (HOMA-IR ≥1,30), Chińczyków, Malajów i Azjatów-Indian w wieku 35-69 lat. Uczestnikom przydzielono losowo 4 filiżanki rozpuszczalnej kawy zwykłej (n = 62) lub 4 filiżanki napoju placebo przypominającego kawę (n = 64) dziennie. Pierwszorzędowym wynikiem była ilość glukozy metabolizowanej na kilogram masy ciała na minutę (Mbw) oceniana w warunkach stacjonarnych za pomocą hiperinsulinemiczno-euglikemicznego zacisku. Drugorzędne wyniki obejmowały inne pomiary wrażliwości na insulinę oparte na zacisku, biologiczne mediatory wrażliwości na insulinę i pomiary metabolizmu glukozy na czczo.
Wyniki: Spożycie kawy nie zmieniło znacząco wrażliwości na insulinę w porównaniu z placebo (średnia procentowa różnicy w Mbw = 4,0%; 95% CI: -8,3, 18,0%; P = 0,53). Ponadto nie zaobserwowano istotnych różnic w stężeniu glukozy w osoczu na czczo (2,9%; 95% CI: -0,4, 6,3%; P = 0,09) ani biologicznych mediatorach insulinooporności, takich jak adiponektyna osoczowa (2,3%; 95% CI: -1,4, 6,2%; P = 0,22), między grupą kawy i grupą placebo w ciągu 24 tygodni interwencji. U uczestników w grupie pijącej kawę zaobserwowano utratę masy tłuszczowej (FM) (-3,7%; 95% CI: -6,3, -1,1%; P = 0,006) i zmniejszenie stężenia kreatyniny w moczu (-21,2%; 95% CI: -31,4, -9,5%; P = 0,001) w porównaniu z uczestnikami w grupie placebo w ciągu 24 tygodni interwencji.
Wnioski: Spożywanie 4 filiżanek kawy z kofeiną dziennie przez 24 tygodnie nie miało istotnego wpływu na wrażliwość na insulinę ani biologiczne mediatory insulinooporności, ale wiązało się z umiarkowaną utratą FM i zmniejszeniem stężenia kreatyniny w moczu. Badanie to zostało zarejestrowane w clinicaltrials.gov pod numerem NCT01738399 . Zarejestrowano 28 listopada 2012 r. Sponsor badania: Nestlé Research, Lozanna, Szwajcaria. Miejsce badania: National University of Singapore.
źródło: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31891374/
Ciekawe czy ta kawę pili bez dodatków czy może słodzoną i ze śmietanką, bo wtedy to oczywiste, że nie poprawi wrażliwości na insulinę.
na pewno samą pili, bez dodatków i cukrów, inaczej badanie nie miałoby sensu ale jeżeli kofeina spala tłuszcz to uważam, że również wrażliwość insulinową powinna polepszać
Nie polepsza, faktycznie pogarsza wrażliwość na insulinę. I wzmaga apetyt. Od kilku dni już całkowicie nie piję kawy, niewielkie ilości tylko w coli i w gorzkiej czekoladzie, tyle co nic. I zaczynam wreszcie chudnąć i sen coraz lepszy.