O odchudzającym działaniu oliwy z oliwek pisze się od dawna i sam na sobie jej odchudzający efekt zaobserwowałem. Mowa o oliwie extra virgin czyli z pierwszego tłoczenia na zimno.
Korzystne działanie oliwy z oliwek na pozbywanie się tkanki tłuszczowej (bo na tym polega odchudzanie a nie na utracie tkani mięśniowej) potwierdzają też już wyniki badań. Poniżej przedstawiam wyniki jednego z badań.
W badaniu 41 kobiet z nadmiarem tkanki tłuszczowej spożywało codziennie przez 9 tygodni wysokotłuszczowe śniadania zawierające 25 ml oleju sojowego (grupa licząca 20 kobiet) lub takąż ilość oliwy z oliwek extra virgin. W obu grupach śniadania te stanowiły składnik diety o ujemnym bilansie kalorycznym z przeciętnym udziałem tłuszczów. Okazało się, że grupa kobiet spożywająca do śniadania oliwę z oliwek pozbywała się o 80% więcej tkanki tłuszczowej w porównaniu do grupy kobieta spożywających olej sojowy. W grupie spożywającej oliwę z oliwek odnotowano też znaczniejsze obniżenie się ciśnienia krwi. Źródło: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28808791/
No to badanie daje do myślenia zachęcająco. I to tłuszcz i to tłuszcza taka różnica w redukcji nomen omen tłuszczu, gdy zapewne zbliżone są te oba oleje wartością kaloryczną.